Sebra mustvalge värv kaitseb hobukärbeste eest

Sebrade ebatavalise mustvalge värvi kohta on palju teooriaid, sealhulgas kamuflaaž, kiskjate segadus ja termoregulatsioon. Võib -olla on kõik ühel või teisel viisil õiged, kuid üks üsna ootamatu fakt pani teadlased kaaluma uut teooriat. Eksperimentaalselt on tõestatud, et hobukärbsed satuvad triibulistele pindadele palju vähem kui ainult valgetele või mustadele.
Teadlased peavad seda nähtust putuka navigatsioonisüsteemi tõrkeks, kui ta üritab triibulisele pinnale maanduda. See tähendab, et värv iseenesest ei peleta putukaid eemale, kuid neil on raskusi vahetult enne maandumist sebrale lähenedes.
Selgub, et hobukärbsed tekitavad veistele palju ebamugavusi. Et kuidagi tüütute putukate eest varjuda, on vaesed loomad sunnitud kuhjaga kuhjama, selle tõttu nad üle kuumenevad, vähem söövad ja üksteist rohkem vigastavad. See toob kahju põllumajandustootjatele, kes omakorda tolmeldavad kariloomi putukate vastu võitlemiseks pestitsiididega, mis pole mitte ainult kallis, vaid ka kahjulik. See omakorda sundis uudishimulikke meeli kontrollima, kas sebra värv aitaks teistel loomadel end tüütute putukate eest kaitsta.
Uue katse jaoks võeti 9 lehma, kellele kanti algul ainult mustad värviribad ja seejärel värviti täielikult mustvalgeks nagu sebrad. Mitme päeva jooksul jälgiti lehmi ja loendati putukahammustusi.
Tulemused näitasid, et mustvalge värvus vähendas oluliselt lehmakärbeste hammustuste arvu (umbes 50% vähem). Eeldus, et värvilõhn võib putukaid eemale peletada, on põhjendamatu, sest värvimata lehmade ja ainult mustade triipudega lehmade vahel polnud erilist vahet.
Ma ei lakka end hämmastamast sebrade leidlikkuse üle, need lihtsa välimusega loomad on palju targemad, kui me arvame ;)

Allikas: Kojima T, Oishi K, Matsubara Y, Uchiyama Y, Fukushima Y, Aoki N, et al. (2019) Cows painted with zebra-like striping can avoid biting fly attack. PLoS ONE 14(10): e0223447. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0223447