Kas loomadel on südametunnistus?

Ma arvasin alati, et südametunnistus on ainult inimestel, kuid hiljuti kahtlesin selles. Üks mu hea sõber palus mul hoolitseda loomade ja maja eest, kui nad ära olid. Tal oli kopsakas ja väga rõõmsameelne labrador, kellega ma pidingi jalutama.
Kord peale jalutamist koeraga olin köögis toitu valmistamas, lõhn oli üsna tugev ning kass oli juba 10 minutit jalgu hõõrunud. Ja siis ma nägin, et koer istus köögi lävel, kuid ei julgenud siseneda.
Muidugi sain kohe aru, et teda on õpetatud kööki mitte minema, kuid otsustasin kontrollida, kuidas koer omanike puudumisel käitub. Ma kutsusin teda uuesti, aga ta ei mõelnud isegi rabeleda, kuigi oli selge, et valmistatava toidu lõhn ja nägemine köitis teda. Siis lõikasin ära veiselihatüki, hoidsin seda enda ees ning kutsusin teda uuesti. Seekord langetas ta kõrvad täielikult, tõmbas saba kinni ja rändas koridori. Siis ärkas mu südametunnistus ja ma tundsin end kohutavalt, et üritasin head koera õigelt teelt maha lüüa. Muidugi ma järgnesin talle ja alles koridoris võttis ta minult tüki veiseliha.
Kui ma juhtunule mõtlesin, ei jätnud üks mõte mind kunagi maha - sel hetkel, kui kutsusin koera kööki, polnud seal kedagi, kes teda karistada saaks. Pärast väikest mõtlemist otsustasin, et see sügav tunne, mida me nimetame kahetsuseks, pani ta maiusest keelduma.
Pärast väikest internetis otsimist leidsin veel mitmeid huvitavaid juhtumeid, mis olid seotud loomade keeruka käitumisega, millega oleme harjunud arvestama, et see on omane ainult inimestele.
YouTube'is on video katsega, kus papagoid õpetati toitu märkide vastu vahetama. Seejärel jagati papagoid paaridesse, kus üks papagoi sai 10 märki ja teine ​​mitte ühtegi. Teadlased olid üllatunud, kui nägid, kuidas rikkamad papagoid jagasid vaeste kaaslastega märke, et ka nemad saaksid maiustusi. See pole kindlasti südametunnistus, vaid empaatia ja kaastunne, mida keegi ei oodanud sellistelt lihtsatelt loomadelt nagu papagoid.
Meenus ka lugu pommi avastamise koerast, kes suri südameatakki paar tundi pärast tema elukaaslase tulistamist, kellega nad olid mitu aastat koostööd teinud.
Näeme sageli, et loomad käituvad inimlikumalt kui meie, mis annab meile neilt midagi õppida.